Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

Gledališka ustvarjalnost

Je med uporabniki ena izmed zelo priljubljenih dejavnosti, saj v okviru našega VDC-ja delujejo kar tri skupine:

Gledališče Modri galeb

Ustanovljeno je bilo novembra 2003, mentorja Boris Holešek in Nevij Brec sta zbrala skupino petnajstih varovancev, ki so želeli ustvarjati na področju gledališča, glasbe, plesa in giba. Poimenovali so se Modri galeb in po slabem letu, 6. oktobra 2004  smo premierno uprizorili plesno-gibalno predstavo Razglednice z morja v izolskem Kulturnem domu.

Uspešni premieri je sledilo šest ponovitev: sodelovali smo na mednarodnem festivalu v Gradisci d'Isonzo (Italija), gostovali v Kopru v okviru "Meseca kulture", nato v Kranju in na koncu še z ulično izvedbo predstave v Njivicah na otoku Krku (Hrvaška).

Skupina Modri galeb danes šteje šestindvajset članic in članov, ki redno ustvarjajo v Kulturnem domu v Izoli kjer je bila 19. oktobra 2007 tudi premiera predstave Življenje je cirkus, cirkus je življenje. Tudi ta predstava je naletela na dober odziv in kmalu odšla na gostovanja v Špas Teater v Mengeš, v Kosovelov dom  v Sežani, v kulturni center Ivan Napotnik  v Velenje, v Prešernovo gledališče Kranj, na mednarodni festival v Gradisco d'Isonzo (Italija) ter v Gledališče Koper.

Gledališka skupina enote v Ilirski Bistrici

V bistriški enoti že več kot desetletje deluje dramska skupina, ki šteje 15 članov. Občasno pripravimo krajše skeče, s katerimi se predstavljamo na okoliških osnovnih šolah, na raznih društvenih, pa tudi kot eni od nastopajočih na večjih prireditvah pred širšim občinstvom v domačem kraju.

Dramska dejavnost uporabnikom predstavlja predvsem zabavo ob učenju besedila in izdelovanju rekvizitov ter veselo vznemirjenje in uresničevanje želje po predstavljanju in nastopanju. Zaenkrat naše ambicije teh okvirov ne presegajo.

Gledališka skupina Ruj enot Divača in Sežana

Gledališka skupina “Ruj” je bila ustanovljena v 90 letih.

Leta 1996 smo se prvič uspešno predstavili na “Festinvalu”, festivalu gledaliških skupin, zatem pa vse do leta 2002  uprizorili celo vrsto gledaliških predstav. Ena izmed najbolj odmevnih je bil gotovo Molierov Namišljeni bolnik. Komedija, ki nam je prinesla mnogo pozitivnih strokovnih kritik, je dosegla tudi izjemno veliko odobravanje publike.

V letih, ki so sledila, se je skupina lotevala manjših projektov, različnih recitalov in skečev, predvsem za interne potrebe v enoti.

V letu 2009 smo na novo osnovali skupino, katere člani so uporabniki VDC Koper, iz Enote Divača in Enote Sežana. Trenutno skupina šteje 15 članov.

V lanskem letu je bilo delo usmerjeno k dramski improvizaciji. Naš  osnovni cilj  je bil daljši  proces učenja, ki temelji na  praktičnih izkušnjah, domišljiji, oz. fantazijski predstavljivosti. Poskušali smo podoživljati različna čustva, se vživljati v življenjske vloge ter jih pozorno analizirati. Odzivi skupine so pozitivni, vaje so nestrpno in z veseljem pričakovane. Novi uspehi nam prinašajo zadovoljstvo in potrditve, da smo na pravi poti.

Galerija slik