Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

Aktualno

Strunjan: Nabiranje sivke

 Tako kot v drugih nasadih sivke (na Krasu, v Pregari,..) smo se uporabniki in zaposleni VDC Koper, Enoti Portorož in Izola, zbrali na našem nasadu sivke v Strunjanu in poželi zadnjo njivo cvetoče sivke.

 Njiva s 110-imi grmički leži tik ob sprehajalni poti bivše ozkotirne žel. Proge. Parencane in je oddaljena od vhoda v tunel cca. 200 m. Nasad je sicer večji in naša sivka tako raste še na dveh njivah višje na pobočju. Vseh zasajenih sadik je 370; posadili smo jih letos 25.03.2011  uporabniki in zaposleni skupaj s strokovno pomočjo in nasveti g. Markežič Marjana, ki  nam je pri pripravi terena in izbiri sadik ter pri sami zasaditvi v prvem, najzahtevnejšem obdobju, nudil vso potrebno pomoč. Tudi sam je lastnik največjega nasada sivke (3000 sadik) v Pregari .

 Večjo žetev smo opravili že v juliju, ko so cvetovi najbolj bujni in dišeči, z uporabniki iz enote Mimoza (stanovanjska skupina v Izoli). V času od sajenja do žetve smo se v nasadu  posvetili: zalivanju, začetnemu obrezovanju -  da bi se sadike čim bolje ukoreninile, večkratnemu  okopavanju, sprotnem čiščenju plevela in na koncu že težko pričakovani prvi žetvi ter sušenju in smukanju dišečih cvetov, s katerimi polnimo različne vrečke in druge izdelke iz programa lastnih izdelkov.